Σύλλογος

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αμαρουσίου είναι ο τέταρτος παλαιότερος εν ενεργεία αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1896. Διατηρεί τμήματα στίβου (το αρχικό ιστορικό τμήμα του συλλόγου), μπάσκετ ανδρών (από το 1950, επαγγελματικό-ΚΑΕ), μπάσκετ γυναικών (ερασιτεχνικό) και ποδοσφαίρου (από το 1950 περίπου, ερασιτεχνικό). Πιο γνωστό τη σύγχρονη εποχή είναι το μπάσκετ που έχει κερδίσει πανελλήνιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Ίδρυση – Ιστορικές πληροφορίες

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1896, μετά τη νίκη του Mαρουσιώτη Σπύρου Λούη στο μαραθώνιο δρόμο των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων. O σύλλογος μετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών 1901 με δέκα (10) αθλητές, οι οποίοι αγωνίστηκαν με κίτρινη στολή, που φαίνεται πως καθιερώθηκε από το ξεκίνημά του. Όμως, ο αρχικός ενθουσιασμός έσβησε γρήγορα, διότι οι κάτοικοι του προαστίου δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για τον οργανωμένο αθλητισμό, παρά το ότι κατά καιρούς αναγγελλόταν η συμμετοχή τους σε αγώνες μαραθωνίων ή ανωμάλου δρόμου. Μοιραία οι διοικούντες σταδιακά αδιαφόρησαν και ο σύλλογος αδράνησε.

Η αναγέννηση του συλλόγου συνέβη το 1923, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Λ. Πτέρης, ο οποίος με προσωπική εργασία και ζήλο κατάφερε να ξαναφέρει το σύλλογο στο προσκήνιο και να αναδείξει πρωταθλητές πανελλήνιου επιπέδου και διεθνείς, όπως ο Στυλιανός Μπεναρδής και ο Καραγιάννης που μετείχαν στην Ολυμπιάδα του Παρισιού το 1920 και ο Παούρης στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ το 1924.

Τη δεκαετία αυτή ο ΓΣ Αμαρουσίου γνωρίζει μεγάλες διακρίσεις, αθλητές του μετέχουν σε γνωστούς και σε διεθνείς αγώνες (Ελληνοϊταλικοί, Ελληνογαλλικοί, Παναθήναια, Αβερώφειοι, Πανιώνιοι Αγώνες, Αιγυπτιακοί, Παγκυπριακοί κλπ) καταρρίπτουν πανελλήνια ρεκόρ, ενώ αναφέρεται συμμετοχή και σε αγώνες κωπηλασίας με τον αθλητή Γνευτό στην Αλεξάνδρεια.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’20, η δράση του συλλόγου περιορίζεται αλλά επαναδραστηριοποιείται ξανά στα μέσα της δεκαετίας του ’30, προσπαθώντας να φτιάξει την παλιά του αίγλη.

Τμήματα καλαθοσφαίρισης Ανδρών

Το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών του Αμαρουσίου ιδρύθηκε το 1950 και είναι το πιο δημοφιλές τμήμα του συλλόγου με πανελλήνιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις στους άνδρες, ειδικά από τη δεκαετία του ’70 και μετά. Από το 1998 έως το 2012 το τμήμα αγωνιζόταν στην Α1 Εθνική κατηγορία ως ΚΑΕ. Κορυφαία διάκριση του τμήματος αποτελεί η κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου Σαπόρτα το 2001. Τη σεζόν 2022-2023 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 και επέστρεψε στην κορυφαία ελληνική κατηγορία, έπειτα από 11 χρόνια. Σήμερα το τμήμα είναι επαγγελματικό και εξακολουθεί να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Basket League.

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών

Ως ανεπίσημο σωματείο λειτουργούσε από την προπολεμική περίοδο. Το καλοκαίρι του 1934 μετείχε σε τουρνουά που διοργάνωσε ο Α.Ο. Κηφισιάς μαζί με τη Νέα Ερυθραία τερματίζοντας στην πρώτη θέση. Αγωνίζεται στο πρωτάθλημάτα Ε.Π.Σ. Αθηνών από το 1948 περίπου και είναι ερασιτεχνικό. Έδρα του τμήματος είναι το Δημοτικό Στάδιο της Πεύκης.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Γ.Σ. Αμαρουσίου αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Ε.Σ.Κ.Α.

Τμήμα στίβου

Ο Γ.Σ. Αμαρουσίου έχει κατακτήσει (ένα) 1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στο Μαραθώνιο γυναικών το 1987, με την αθλήτρια Μάγδα Πουλημένου.

Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων που εξέδωσε το 2023 ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ο Γ.Σ. Αμαρουσίου βρίσκεται στην 62η θέση (σε σύνολο 347 συλλόγων).