Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, ο Γ.Σ. Αμαρουσίου κάνει μια ιστορική αναδρομή στη σύνδεση Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου και Ελληνικού Προσκοπισμού με ένα ειδικό αφιέρωμα στον Λεωνίδα Πτέρη.
Ο Λεωνίδας Πτέρης αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου και του Ελληνικού Προσκοπισμού.

Γεννήθηκε στην Πάτμο το 1890, σπούδασε στην Εμπορική Ακαδημία της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές του στη Βηρυτό και το 1906 εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια. Συμμετείχε εθελοντικά στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην συνέχεια επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου ορκίστηκε αρχηγός της 6ης τοπικής Προσκοπικής Ομάδας ενώπιον του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Αιγύπτου Αντώνη Μπενάκη, υιού του Εμμανουήλ Μπενάκη. Από τότε εργάστηκε μεθοδικά και με συνέπεια για τον προσκοπισμό. Παράλληλα, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, με τον οποίο ασχολήθηκε ενεργά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Το 1916 επανήλθε στην Αθήνα και ανέλαβε την αρχηγία της 19ης Ομάδας Αμαρουσίου.
Το 1920 επωμίστηκε το βάρος της Προσωρινής Διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Μάρτιος – Οκτώβριος 1921) με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ως τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου το 1921, στο οποίο αρχικά εξελέγη γενικός γραμματέας και αργότερα Γενικός Έφορος του ΣΕΠ (με τρεις θητείες στο αξίωμα αυτό: 1/1922-3/1923, 7/1935-6/1938, 11/1944-4/1945)[1].
Την ίδια δεκαετία ο Λεωνίδας Πτέρης συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου. Υπήρξε ο «επανιδρυτής» και ο αναμορφωτής του Σωματείου, το οποίο από τις αρχές του 20ου αι. είχε περιέλθει σε αδράνεια. Ανέλαβε την Προεδρία του ΓΣΑ το 1923. Με προσωπική εργασία και ζήλο κατάφερε να ξαναφέρει το σύλλογο στο προσκήνιο και να αναδείξει πρωταθλητές πανελλήνιου επιπέδου και διεθνείς, όπως ο Στυλιανός Μπεναρδής και ο Καραγιάννης που μετείχαν στην Ολυμπιάδα του Παρισιού το 1920 και ο Παούρης στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ το 1924.
Σε πρωτοβουλία του Λεωνίδα Πτέρη, αποδίδεται και η υιοθέτηση του «fleur de lis» (άνθος κρίνου), το οποίο είναι το έμβλημα του Παγκόσμιου Προσκοπισμού, ως επίσημου εμβλήματος του Γ.Σ. Αμαρουσίου.

Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον ώθησε να ασχοληθεί με την σύνταξη και έκδοση εντύπων με αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο. Υπήρξε ιδιοκτήτης και Διευθυντής του περιοδικού «Ολυμπιονίκης του Αμαρουσίου». Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1924. Η θεματολογία του εντύπου ως επί το πλείστον, αφορούσε τον αθλητισμό: τη σκοποβολή, την οπλομαχητική, τα ναυτικά αγωνίσματα, το ποδόσφαιρο, το τένις, αλλά και τον τουρισμό, τις καλές τέχνες, καθώς και μεγάλες εφευρέσεις, και εξερευνήσεις. Παρείχε επίσης ενημέρωση σχετικά με νέους διεθνείς αθλητικούς κανονισμούς και την ελληνική αθλητική κίνηση, ενώ έδινε ακόμα και οδηγίες-διευκρινίσεις για αθλητικά γήπεδα. Το αθλητικό αυτό περιοδικό ήταν πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα[2].
Επίσης, υπήρξε εκδότης (μαζί με τα αδέλφια Οικονομόπουλου) της εφημερίδας «Ηχώ των Σπορ» (1925-1926) και Διευθυντής της επίσης τρισεβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Τα Σπορ στην Ελλάδα» (1925-1926). Επρόκειτο για τις δύο πρώτες –αμιγώς- αθλητικές εφημερίδες της χώρας.
Το 1944, με τη λήξη της Κατοχής στην Ελλάδα, συνέγραψε επιστολή, με την οποία παρότρυνε τους Μαρουσιώτες Πρόσκοπους, να επαναδραστηριοποιηθούν και επίσημα. Μάλιστα, η ομάδα των Προσκόπων Αμαρουσίου ήταν μία από τις λίγες ομάδες που βρέθηκαν στην πρώτη, μετά τα λήξη του Β.Π.Π., παρέλαση στις 25 Μαρτίου του 1945[3].
Ο Λεωνίδας Πτέρης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους διοικητικούς παράγοντες του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου και ένας από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού Προσκοπισμού.
Δεκάδες αθλητές, φίλοι, μέλη και διοικητικοί παράγοντες του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου έχουν διατελέσει, κατά καιρούς, μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.


ΠΗΓΕΣ:
Σταύρος Π. Θανόπουλος – Παναγιώτης Π. Θανόπουλος, Αθλητικά Αμαρουσίου, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα, 2011
Γιώργος Κουσουνέλος, Λεξικό ελληνικού αθλητικού Τύπου 1894-2004. Εφημερίδες-Περιοδικά-Έντυπα-βασικοί συνεργάτες, Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα, 2004
Νίκος Κουρκουρής, Ελληνικός Προσκοπισμός 1936-1945, Λεωνίδας Πτέρης, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα, 2010
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Ιστορικό Αρχείο, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
[1] https://www.sep.org.gr/el/static/dioikitiko-symvoylio
[2] ΤΟ ΒΗΜΑ, https://www.tovima.gr/2008/11/24/books-ideas/arxeiaka-57/
[3] maroussinews,gr: https://maroussi-news.gr/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B7-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA/